ZARZĄDZENIE NR 20/2020
Dyrektora Szkoły Podstawowej w Turzy
z dnia 05.09.2020 r.
w sprawie zwołania zebrania Rady Pedagogicznej w Publicznej Szkole Podstawowej w Turzy
w sprawie wprowadzenia do stosowania procedur bezpieczeństwa w związku z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19
Działając na podstawie art. 68 ust. 1 pkt 6 ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. – Prawo oświatowe (Dz. U. z 2020 r. poz. 910) oraz wytycznych Ministra Edukacji Narodowej, Głównego Inspektora Sanitarnego i Ministra Zdrowia z dnia 25 sierpnia 2020 r. wydanych związku z decyzją o otwarciu przedszkoli, oddziałów przedszkolnych w szkołach podstawowych i innych form wychowania przedszkolnego i wytycznych przeciwepidemicznych Głównego Inspektora Sanitarnego z dnia 2 lipca 2020 r. dla przedszkoli, oddziałów przedszkolnych w szkole podstawowej i innych form wychowania przedszkolnego oraz instytucji opieki nad dziećmi w wieku do lat 3, oraz wytycznych Ministra Edukacji Narodowej, Ministra Zdrowia i Głównego Inspektora Sanitarnego z dnia 5 sierpnia 2020 r. dla publicznych i niepublicznych szkół i placówek od 1 września 2020 r. wydanych na podstawie art. 8a ust. 5 pkt 2 ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. z 2019 r. poz. 59, oraz z 2020 r. poz. 322, 374 i 567) zarządza się, co następuje:
§ 1.
1. Wprowadza się do stosowania procedury bezpieczeństwa na terenie Publicznej Szkoły Podstawowej w Turzy w związku z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19.
2. Procedury stanowią załącznik nr 1 do zarządzenia.
§ 2.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem podpisania.
Dyrektor PSP w Turzy
Zbigniew Cytera
Załącznik nr 1
PROCEDURY BEZPIECZEŃSTWA W SZKOLE W CZASIE PANDEMII COVID-19
Procedura postępowania w przypadku podejrzenia u pracownika szkoły zakażenia koronawirusem
- Osoba dorosła, która podczas pobytu w szkole zaobserwuje co najmniej jeden z objawów mogących świadczyć o zakażeniu koronawirusem powinna:
1) osłonić usta i nos maseczka ochronną, która stanowi pierwszą barierę ochronną dla otoczenia,
2) jak najszybciej skontaktować się telefonicznie z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną lub lekarzem rodzinnym,
3) do czasu otrzymania pomocy odizolować się od uczniów i innych osób pracujących w szkole w wyznaczonym pomieszczeniu lub wydzielonym obszarze,
4) powiadomić dyrektora o swoim podejrzeniu i podjętych działaniach.
- Pracownik szkoły po powiadomieniu dyrektora o swoim podejrzeniu może bezzwłocznie zgłosić się do szpitala z oddziałem zakaźnym, unikając transportu publicznego. Jeśli nie posiada własnego transportu, stacja sanitarno-epidemiologiczna ma możliwość wysłania karetki. Dalszy tryb postępowania medycznego określa szpital.
- Dyrektor szkoły mając wiedzę o podejrzeniu przypadku zakażenia u pracownika zgłasza ten fakt jak najszybciej do powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej oraz organu prowadzącego szkołę.
- W przypadku, gdy osoba podejrzana o zakażenie zostaje skierowana do szpitala celem dalszej diagnostyki i wykonania testów na obecność koronawirusa, państwowy powiatowy inspektor sanitarny zawiadamia o tym dyrektora szkoły, a następnie w porozumieniu z nim podejmują dalsze kroki profilaktyczne.
- W przypadku, gdy osobą podejrzaną o zakażenie jest nauczyciel, opiekę nad oddziałem przejmuje inna osoba wskazana przez dyrektora np. pedagog lub psycholog.
- W przypadku nieobecności nauczyciela z powodu choroby lub kwarantanny dyrektor wyznacza innego nauczyciela, który przejmuje opiekę nad oddziałem.
- Pomieszczenie, w którym przebywała osoba podejrzana o zakażenie koronawirusem zostaje wyłączone z funkcjonowania.
- Obszar, w którym poruszał się i przebywał pracownik, zostaje poddany gruntownemu sprzątaniu wraz ze zdezynfekowaniem powierzchni dotykowych, których mógł dotykać.
- Osobę odpowiedzialną za dezynfekcję pomieszczenia, w którym przebywała osoba podejrzana o zakażenie koronawirusem oraz sposób udokumentowanie tej czynności wskazuje dyrektor szkoły.
- Po dezynfekcji i wywietrzeniu pomieszczenia może być ono ponownie używane.
- Wskazany przez dyrektora pracownik ustala listę osób przebywających w tym samym czasie i w tych samych miejscach co osoba podejrzana o zakażenie.
- Osoby, które przebywały w tym samym czasie i w tych samych miejscach co osoba podejrzana o zakażenie zobowiązane są stosować się do wytycznych GIS dostępnych na stronie gov.pl/web/koronawirus/ lub gis.gov.pl odnoszących się do osób, które miały kontakt z zakażonym.
- Decyzja w sprawie osób (uczniów i pracowników), które miały bliski kontakt z podejrzanym o zakażenie pracownikiem zostaje podjęta w kontakcie ze służbami sanitarnymi.
Procedura postępowania w przypadku podejrzenia u ucznia (dziecka) zakażenia koronawirusem
- Uczeń, który podczas pobytu w szkole źle się poczuje jest zobowiązany natychmiast przekazać informację o swoich dolegliwościach nauczycielowi, pod opieką którego jest w tym czasie.
- Nauczyciel opiekujący się oddziałem natychmiast powiadamia dyrektora szkoły o złym samopoczuciu ucznia i występujących objawach.
- Dyrektor kieruje do oddziału, w którym przebywa uczeń osobę, która przejmuje opiekę nad uczniem podejrzanym o zakażenie.
- Osoba wyznaczona przez dyrektora bezzwłocznie zaprowadza ucznia do wyznaczonego pomieszczenia zapewniającego izolację.
- Nauczyciel oddziału pozostaje z resztą uczniów w sali zapewniając im opiekę i bezpieczeństwo.
- Osoba opiekująca się uczniem w izolacji zaleca założenie maski w celu zasłonięcie nosa oraz ust i zabezpiecza siebie, zakładając fartuch ochronny, rękawiczki i maskę i pozostaje z nim w izolacji do odwołania.
- Dyrektor szkoły lub osoba wyznaczona przez dyrektora szkoły:
1) w przypadku niejednoznacznych, grypopodobnych objawów kontaktuje się z rodzicami dziecka, a w przypadku braku kontaktu z placówką POZ, by uzyskać poradę w sprawie dalszego postępowania,
2) w przypadku jednoznacznych objawów kontaktuje się z rodzicami dziecka, w przypadku braku kontaktu ze stacją sanitarno-epidemiologicznej powiadamiając o zaobserwowanych objawach u dziecka będącego pod opieką szkoły. Pracownik stacji na podstawie wywiadu rekomenduje sposób postępowania.
3) w przypadku nasilających się objawów dyrektor dzwoni pod numer alarmowy 112.
- Rodzice zobowiązani są, po otrzymaniu informacji od dyrektora szkoły lub osoby uprawnionej, niezwłocznie stawić się w szkole w celu odebrania chorego dziecka.
- Rodzice zapewniają kontakt telefoniczny (posiadają przy sobie aparat telefoniczny lub upoważniają pisemnie inna osobę do kontaktu ze szkołą).
- Po przyjeździe rodziców do szkoły opiekę nad dzieckiem przejmują rodzice postępując zgodnie z zaleceniami stacji sanitarno-epidemiologicznej:
1) zawożą dziecko do szpitala, jeśli występująca gorączka powyżej 38 0C, kaszel czy duszność wymagają konsultacji w szpitalu zakaźnym,
2) w przypadku niejednoznacznych objawów zabierają dziecko do domu, kontrolują stan jego zdrowia, mierzą mu regularnie temperaturę. Kiedy pojawiają się objawy właściwe dla zakażenia koronawirusem kontaktują się z sanepidem, informując, jakie objawy zaobserwowali i od kiedy one występują (może być konieczna izolacja w szpitalu i przeprowadzenie diagnostyki w kierunku koronawirusa).
- W przypadku, gdy dziecko zostało skierowane do szpitala celem dalszej diagnostyki i wykonania testów na obecność wirusa państwowy powiatowy inspektor sanitarny zawiadamia o tym dyrektora szkoły, a następnie w porozumieniu podejmują dalsze kroki profilaktyczne.
- Dyrektor szkoły mając wiedzę o podejrzeniu przypadku zakażenia u dziecka zgłasza ten fakt do powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej.
- Dyrektor szkoły informuje organ prowadzący, w ustalony sposób, o sytuacji w szkole oraz wspólnie z burmistrzem może podjąć decyzję o konieczności usunięcia i unieszkodliwienia zanieczyszczenia biologicznego. Dekontaminacja (dezynfekcja wysokiego poziomu) pomieszczeń i przedmiotów przeprowadzana jest w porozumieniu z właściwym państwowym inspektorem sanitarnym i wymaga zamknięcia szkoły na jeden dzień.
Pisma informujące stację sanitarno – epidemiologiczną o wystąpieniu u pracownika lub ucznia objawów sugerujących zakażenie koronawirusem.
Pismo do stacji w sprawie pracownika
...................................................... ...........................................
...................................................... (miejscowość, data)
......................................................
(nazwa i adres szkoły)
Powiatowa Stacja Sanitarno - Epidemiologiczna
w........................................................................
ul........................................................................
...........................................................................
(kod, nazwa miasta)
Informacja o wystąpieniu u pracownika objawów sugerujących zakażenie koronawirusem.
Powołując się na zasady postępowania epidemiologicznego ustalone przez Główny Inspektorat Sanitarny, wydane na podstawie art. 8a ust. 5 pkt 2 ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. z 2019 r. poz. 59 ze zm.), informuję, że:
w dniu………………………… u pracownika …………………………….……………………………………………………..
(dokładna data wystąpienia objawów) (imię i nazwisko pracownika)
zatrudnionego na stanowisku…………………………………………………w ……………………………………………
(nazwa szkoły)
zam..............................................................................................................................................
(dokładny adres zamieszkania pracownika)
wystąpiły niepokojące objawy sugerujące zakażenie koronawirusem, takie jak: …………………….........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
W związku z zaistniałą sytuacją pracownik został natychmiast odsunięty od pracy a obszar, w którym się poruszał się i przebywał poddano gruntownemu sprzątaniu oraz zdezynfekowano powierzchnie dotykowe.
Dalsze działania zostaną podjęte niezwłocznie po wydaniu stosownych instrukcji i poleceń.
...................................
(podpis dyrektora szkoły)
Pismo do stacji w sprawie ucznia
...................................................... ...........................................
...................................................... (miejscowość, data)
......................................................
(nazwa i adres szkoły)
Powiatowa Stacja Sanitarno - Epidemiologiczna
w ........................................................................
ul. .......................................................................
...........................................................................
(kod, nazwa miasta)
Informacja o wystąpieniu u dziecka uczęszczającego do szkoły objawów sugerujących zakażenie koronawirusem
Powołując się na ustalone przez Głównego Inspektora Sanitarnego zasady postępowania epidemiologiczne, wydane na podstawie art. 8a ust. 5 pkt 2 ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz. U. z 2019 r. poz. 59 ze zm.), informuję, że:
w dniu………………………… u dziecka …………………………….………………………………………………………..,
(dokładna data wystąpienia objawów) (imię i nazwisko dziecka)
podczas pobytu w szkole wystąpiły niepokojące objawy sugerujące zakażenie koronawirusem, takie jak:…………………………………………………………………………………………………………………………………. …………………………………………………………………………………………………………………………………………….........................................................................................................................................................
Opiekę prawną nad dzieckiem sprawuje…………………………………………………………………………………
(imię i nazwisko rodzica/rodziców)
zam. .......................................................................................................................................
(dokładny adres zamieszkania)
W związku z zaistniałą sytuacją dziecko zostało natychmiast odizolowane od innych uczniów i po powiadomieniu rodziców odebrane ze szkoły. Miejsca, w których dziecko przebywało zostały poddane gruntownemu sprzątaniu oraz zdezynfekowano powierzchnie dotykowe.
Dalsze działania zostaną podjęte niezwłocznie po wydaniu stosownych instrukcji i poleceń.
….......................................
(podpis dyrektora szkoły)
Pismo do organu prowadzącego szkołę o podejrzeniu zakażenie koronawirusem ucznia lub pracownika szkoły
..................................................... ...........................................
...................................................... (miejscowość, data)
......................................................
(nazwa i adres szkoły)
Pani/ Pan
..........................................................
Wójt/Burmistrz/Prezydent ..........................................................
..........................................................
(nazwa i adres organu prowadzącego)
Informacja o podejrzeniu zakażenia koronawirusem ucznia lub pracownika szkoły
Informuję, że w dniu ....................... zaobserwowano u ucznia (pracownika szkoły zatrudnionego na stanowisku…………………………………………………………) niepokojące objawy sugerujące zakażenie koronawirusem, takie jak: ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Zgodnie z procedurami funkcjonującymi w szkole uczeń został natychmiast odizolowany od innych uczniów i po powiadomieniu rodziców odebrany ze szkoły (pracownik został niezwłocznie odsunięty od pracy).
Miejsca, w których przebywał uczeń zostały poddane gruntownemu sprzątanie oraz zdezynfekowano powierzchnie dotykowe (obszar, w którym poruszał się i przebywał pracownik poddano gruntownemu sprzątaniu oraz zdezynfekowano powierzchnie dotykowe).
O wystąpieniu u ucznia (pracownika) objawów sugerujących zakażenie koronawirusem powiadomiono Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w ............................................ pismem z dnia ………………………
...............................................
(podpis dyrektora szkoły
Procedura postępowania w razie potwierdzenia zakażenia koronawirusem ucznia lub pracownika szkoły
- Inspektor sanitarny informuje dyrektora szkoły o przypadkach zakażenia koronawirusem potwierdzonych dodatnim testem oraz przeprowadza w szkole wywiad epidemiologiczny służący zgromadzeniu informacji o osobach, które mogły mieć styczność z zakażonym dzieckiem lub pracownikiem szkoły.
- Dyrektor szkoły, we współpracy ze służbami sanitarnymi ustala, w jaki sposób należy identyfikować osoby, które miały bliski kontakt z zakażoną osobą.
- Dyrektor szkoły informuje pracowników oraz rodziców dzieci uczęszczających do szkoły o potwierdzonym przypadku zakażenia koronawirusem i przedstawia kryteria kwalifikacji osób do dalszego postępowania. Jako bliski kontakt z zakażonym dzieckiem lub pracownikiem uznaje się:
§ przebywanie w tym samym czasie i w tych samych miejscach, co osoba zakażona,
§ pozostawanie w bezpośrednim kontakcie lub w odległości mniej niż 2 metry od osoby zakażonej przez ponad 15 minut,
§ praca w bliskiej odległości,
§ prowadzenie rozmowy twarzą w twarz z osobą zakażoną przez dłuższy czas,
§ przebywanie w tej samej sali lub innym pomieszczeniu szkoły z osoba zakażoną.
- Dyrektor szkoły, w porozumieniu z państwowym inspektorem sanitarnym przygotowuje listę osób, które potwierdziły styczność z osobami zakażonymi koronawirusem.
- Sekretarz szkoły sporządza wykaz wskazanych osób, zamieszczając w nim:
§ imię i nazwisko,
§ datę urodzenia,
§ numer PESEL (seria i numer paszportu albo numer identyfikacyjny innego dokumentu, na podstawie którego jest możliwe ustalenie danych osobowych),
§ płeć,
§ adres miejsca zamieszkania,
§ informacje o aktualnym miejscu pobytu,
§ numer telefonu kontaktowego oraz adres poczty elektronicznej lub inne środki komunikacji elektronicznej.
- Inspektor sanitarny decyduje, które osoby z kontaktu z osobą zakażoną COVID-19, wymienione w wykazie zostaną zobowiązane do poddania się kwarantannie oraz wyznacza datę jej rozpoczęcia i zakończenia.
- Rodzice dziecka lub pracownik szkoły mają obowiązek zastosowania się do nakazu i przestrzegania wydanych zaleceń. Za nieprzestrzeganie kwarantanny grozi kara grzywny.
- Osoby będące na kwarantannie, w przypadku pojawienia się objawów charakterystycznych dla zakażenia koronawirusem powinni bezzwłocznie, telefonicznie powiadomić stację sanitarno-epidemiologiczną lub zgłosić się bezpośrednio do oddziału zakaźnego lub oddziału obserwacyjno-zakaźnego szpitala.
- Dyrektor szkoły opracowuje plan postępowania pozwalający utrzymać działalność szkoły w sytuacji, gdy znaczna liczba pracowników odbywać będzie kwarantannę i w związku z tym nie podejmie pracy.
- Organ prowadzący zabezpiecza możliwość szybkiego uzupełniania kadry pedagogicznej w przypadku nieobecności nauczycieli z powodu choroby lub kwarantanny.
- Po zakończeniu kwarantanny i braku objawów COVID-19, automatycznie:
§ pracownik może wrócić do pracy,
§ dziecko może uczestniczyć w zajęciach prowadzonych przez szkołę.
- Nauczyciele i inni pracownicy szkoły, którzy nie przebywali w bliskim otoczeniu ani nie miały bliskiego kontaktu z osobą zakażoną mogą bez zmian wykonywać swoją pracę a pozostali uczniowie przychodzić do szkoły i uczestniczyć w zajęciach.
- Wszystkie osoby (pracownicy szkoły i uczniowie), które nie miały bliskiego kontaktu z osobą zakażoną, ale źle się poczują nie mogą przychodzić do szkoły. Powinny pozostać w domu i zasięgnąć porady lekarza lub telefonicznie powiadomić stację sanitarno-epidemiologiczną.
- W celu zapobieżenia szerzeniu się zakażeń inspektor sanitarny może, w drodze decyzji:
1) wprowadzić zakaz wstępu do skażonych pomieszczeń,
2) nakazać przeprowadzenie dekontaminacji pomieszczeń i przedmiotów, a jeżeli nie jest to możliwe – ich zniszczenie.
- Dyrektor szkoły w porozumieniu z inspektorem sanitarnym może podjąć decyzję o zamknięciu szkoły na jeden dzień w celu przeprowadzenia dekontaminacji pomieszczeń i przedmiotów.
- Dyrektor szkoły informuje organ prowadzący, w ustalony sposób, o sytuacji w szkole.
- Dyrektor szkoły, za zgodą organu prowadzącego może zawiesić zajęcia na czas oznaczony, jeśli występujące zdarzenia mogą zagrozić zdrowiu i bezpieczeństwu uczniów.
Procedura kontaktu z rodzicami w przypadku pogorszenia się stanu zdrowia ucznia
- W czasie trwającej epidemii koronawirusa przez cały czas pobytu uczniów w szkole nauczyciele mają obowiązek obserwować uczniów i monitorować ich stan zdrowia.
- W przypadku zaobserwowania objawów chorobowych lub uzyskania od ucznia informacji o złym samopoczuciu nauczyciel ma obowiązek natychmiast powiadomić dyrektora szkoły.
- W przypadku wystąpienia niepokojących objawów chorobowych, za zgodą rodziców, można dokonać pomiaru temperatury ciała dziecka, jeśli zaistnieje taka konieczność.
- Dyrektor lub osoba upoważniona niezwłocznie powiadamia rodziców o złym stanie zdrowia ucznia, korzystając z uzgodnionej z nimi ścieżki szybkiej komunikacji - przesyła wiadomość na podany adres a-mail lub zadzwoni pod wskazany numer telefonu.
- Rodzice, dla których drogą szybkiej komunikacji jest wiadomość a-mail zobowiązani są do systematycznego przeglądania poczty.
- Rodzice powiadomieni o stanie zdrowia dziecka i występujących objawach zobowiązani są do przybycia do szkoły i przejęcia opieki nad dzieckiem tak szybko jak to możliwe.
- W przypadku objawów nieświadczących o zakażeniu koronawirusem rodzice powinni zabrać dziecko do domu i umówić wizytę u lekarza.
- Gdyby pojawiały się objawy właściwe dla zakażenia koronawirusem powinni bezzwłocznie skontaktować się ze stacją sanitarno-epidemiologicznej powiadamiając o występujących u dziecka objawach. Pracownik stacji na podstawie wywiadu zarekomenduje dalszy sposób postępowania.
- W przypadku pojawienia się zagrożenie związanego z pogorszaniem się stanu zdrowia ucznia dyrektor sprowadza fachową pomoc medyczną, dzwoniąc pod numer alarmowy 112, jeszcze przed przyjazdem rodziców.
- Jeśli to możliwe natychmiast powiadamia telefonicznie rodziców o pogorszeniu się stanu zdrowia dziecka i podjętych działaniach.
Procedura przyprowadzania i odbierania uczniów ze szkoły
w czasie epidemii COVID-19
- Odpowiedzialność za zdrowie i bezpieczeństwo dzieci uczęszczające do szkoły w czasie epidemii COVID-19 ponoszą zarówno rodzice jak i nauczyciele.
- Rodzice zobowiązani do wysyłania lub przyprowadzania do szkoły tylko dzieci zdrowe.
- Rodzice dziecka z objawami chorobowymi nie powinni przyprowadzać dzieci do szkoły.
- W przypadku zaobserwowania u dziecka objawów choroby COVID-19 wywoływanej przez koronawirusa, rodzice obowiązkowo pozostawiają dziecko w domu.
- W przypadku podejrzenia o zakażenie koronawirusem i skierowana dziecka do szpitala celem dalszej diagnostyki i wykonania testów na obecność wirusa, państwowy powiatowy inspektor sanitarny zawiadamia o tym dyrektora szkoły, a następnie w porozumieniu z nim podejmuje dalsze kroki profilaktyczne.
- Nie należy przyprowadzać dziecka do szkoły, jeżeli w domu przebywa ktoś na kwarantannie lub w izolacji. Wówczas wszyscy domownicy muszą pozostać w domu oraz stosować się do zaleceń służb sanitarnych i lekarza.
- Za przestrzeganie zasad bezpieczeństwa w drodze do i ze szkoły odpowiadają rodzice. Jeśli dziecko ukończyło 4 lata rodzic musi zapewnić mu indywidualną osłonę ust i nosa w drodze do i ze szkoły.
- Osoby przyprowadzające i odbierające dziecko ze szkoły nie mogą wchodzić bez zezwolenia dyrektora lub osoby uprawnionej do budynku szkolnego oraz muszą być zdrowe oraz powinny zabezpieczyć się w środki ochrony osobistej i stosować je na terenie szkoły.
- Osoby wchodzące na teren budynku szkolnego zobowiązane są zdezynfekować ręce płynem do dezynfekcji umieszczonym przy wejściu.
- Pracownik obsługi (woźna) monitoruje obowiązkową dezynfekcję rąk przy wejściu do szkoły i wskazuje wchodzącym obszar, w którym mogą przebywać.
- Dziecko w czasie epidemii powinna przyprowadzać i odbierać ze szkoły stale jedna i zawsze ta sama osoba, wskazana przez rodziców.
- Rodzice nie powinni upoważniać do odbioru dziecka dziadków lub innych osób powyżej 60 roku życia.
- Osoby upoważnione do odbioru dziecka ze szkoły powinny przestrzegać na jej terenie ustalonych reguł przemieszczania się oraz obowiązku stosowania środków profilaktycznych. Zobowiązane są stosować się do nakazu zasłaniania ust i nosa oraz przestrzegania zalecenia utrzymania dystansu i zachowania ostrożności w kontaktach bezpośrednich z pracownikami szkoły, uczniami i innymi rodzicami. Zasada zachowania dystansu społecznego i obowiązek zakrywania ust i nosa dotyczy także starszego rodzeństwa upoważnionego do odbioru dziecka ze szkoły. Za ewentualne wykroczenia dzieci, konsekwencje poniosą rodzice.
- Osoby przyprowadzające i odbierające dzieci do szkoły powinny unikać skupiania się w grupy i zapobiegać tworzeniu skupisk przez dzieci.
- Zabronione jest pozostawianie dzieci bez opieki przed budynkiem szkoły.
- Rodzice lub osoby przez nich upoważnione powinni przyprowadzić dziecko do szkoły przed wyznaczonym czasem rozpoczęcia zajęć umożliwiającym przebranie się w szatni. Po rozpoczęciu zajęć szatnia zostaje zamknięta.
- Za przestrzeganie zasad bezpieczeństwa w czasie przejmowania opieki nad dziećmi oraz przekazywania ich pod opiekę rodziców odpowiada nauczyciel dyżurujący lub wychowawca świetlicy.
- Dyrektor szkoły może, za zgodą rodziców, wprowadzić obowiązek mierzenia dzieciom temperatury. Podwyższona temperatura upoważnia szkołę do powiadomienia rodziców o konieczności odebrania dziecka ze szkoły.
- Czynności związane z przyprowadzeniem i odbieraniem dziecka ze szkoły powinny być wykonywane sprawnie i szybko. Przebywanie osób trzecich na terenie szkolnym powinno być ograniczone do niezbędnego minimum.
- Wszystkie osoby wchodzące do szkoły nie powinny przekraczać obowiązujących stref przebywania.
- W przypadku konieczności udania się do sekretariatu szkoły może w nim przebywać tylko jedna osoba (zaopatrzona w maskę lub przyłbicę i rękawice ochronne) poza pracownikiem; pozostali rodzice oczekują na zewnątrz z zachowaniem bezpiecznej odległości między sobą. Pracownik sekretariatu przy kontaktach z takimi osobami zachowuje także dodatkowe środki ostrożności.
- Osoby odbierające dziecko ze szkoły zobowiązane są opuścić jej teren niezwłocznie po przejęciu opieki nad dzieckiem.
Procedura dotycząca dostarczanie posiłków
- Posiłki dostarczane do szkoły może zapewniać osoba spełniającą wymagania dotyczące prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży.
- W sytuacji ryzyka epidemicznego od osoby przywożącej posiłki wymagane jest spełnienie rygorów sanitarnych zapewniających uczniom bezpieczeństwo.
- Osoba dowożąca posiłki do szkoły poza przestrzeganiem standardów higieny i bezpieczeństwa dotyczących żywności (wdrożenie systemów oraz certyfikatów GMP/GHP oraz HACCP) zobowiązana jest do:
1) przewożenia posiłków, jeśli jest zdrowa (codzienne kontrole temperatury). Osoby chore i wykazujące objawy chorobowe nie powinny ani przygotowywać ani dostarczać posiłków.
2) noszenia jednorazowych rękawiczek, maseczek, czepków i specjalnych fartuchów ochronnych,
3) czyszczenia płynami dezynfekującymi całego sprzętu do przewożenia żywności,
4) posiadania stanowisk do dezynfekcji rąk,
5) zachowania odpowiednich warunków w trakcie transportu (higiena i temperatura transportu, odpowiednie pojemniki transportowe itd.)
- Pracownik przekazujący posiłki oraz pracownik szkoły, który je przyjmuje powinni zachować niezbędne środki ostrożności: mieć osłoniętą twarz maseczką, na rękach rękawiczki jednorazowe, zachować bezpieczny odstęp.
- Osoba dostarczająca posiłki do szkoły powinna myć lub dezynfekować ręce przed i po każdej dostawie. W przypadku stosowania rękawiczek powinny być one zmieniane często, szczególnie po wszelkich czynnościach niezwiązanych z żywnością. Używanie rękawiczek nie może zastąpić mycia rąk.
- Dostarczone do szkoły posiłki muszą być przechowywane we właściwej temperaturze dla potraw ciepłych i potraw serwowanych na zimno.
Procedura dotycząca przygotowywania posiłków w kuchni szkolnej
- Kuchnia szkolna zobowiązana jest do przygotowywania posiłków dla uczniów w warunkach higienicznych wymaganych przepisami ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz zgodnie z zasadami higieny produkcji żywności i bezpieczeństwa zdrowotnego, obowiązujących w zakładach zbiorowego żywienia zamkniętego.
- W kuchni powinny pracować wyłącznie osoby zdrowe. Pracownicy z objawami chorobowymi ze strony układu oddechowego (kichanie, kaszel) nie powinny przychodzić do pracy.
- Pracownicy kuchni nie powinni kontaktować się z dziećmi oraz nauczycielami prowadzącymi z nimi zajęcia.
- Pracownicy kuchni zostają zaopatrzeni w środki ochrony osobistej: jednorazowe rękawiczki, maseczki, czepki i specjalne fartuchy ochronne.
- Pracownicy kuchni powinni stosować środki ochrony oraz przestrzegać zasad higieny osobistej.
- W kuchni powinien znajdować się specjalnie zamykany i opisany kosz na zużyte środki ochrony indywidualnej.
- Personel kuchenny zobowiązany jest często i dokładnie myć i dezynfekować ręce:
1) przed rozpoczęciem pracy,
2) przed kontaktem z żywnością, która jest przeznaczona do bezpośredniego spożycia, ugotowana, upieczona, usmażona,
3) po obróbce lub kontakcie z żywnością surową, nieprzetworzoną,
4) po zajmowaniu się odpadami,
5) po zakończeniu procedur czyszczenia i dezynfekcji,
6) po skorzystaniu z toalety,
7) po kaszlu, kichaniu, wydmuchaniu nosa,
8) po jedzeniu i piciu,
9) po kontakcie z telefonem lub pieniędzmi.
- W całym procesie produkcji posiłków i potraw pod ścisłą kontrolą powinny być wszystkie etapy, czynności lub miejsca, w których mogą wystąpić potencjalne zagrożenia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności.
- Podczas przygotowywania posiłków należy rygorystycznie przestrzegać dobrych praktyk higienicznych, takich jak mycie rąk, dokładne gotowanie (obróbka cieplna trwająca co najmniej 30 minut w temperaturze 600 C zabija wirusa), zachowanie najwyższej ostrożności w obchodzeniu się z surowym mięsem, mlekiem lub innymi produktami surowymi, aby uniknąć potencjalnego zanieczyszczenia krzyżowego między gotowaną i niegotowaną żywnością.
- W celu zabezpieczenia pracowników kuchni stanowiska pracy zostają rozmieszczone w bezpiecznej odległości od siebie.
- Kuchnia zostaje wyposażona w urządzenia lub płyny dezynfekujące do czyszczenia powierzchni i sprzętów.
- Pracownicy kuchni powinni codziennie dokładnie i systematycznie ozonować lub myć i dezynfekować stanowiska pracy, podłogi, ściany, powierzchnie blatów kuchennych pozostających w kontakcie z żywnością, sprzęt kuchenny, naczynia stołowe i sztućce. Wielorazowe naczynia i sztućce powinny być myte w zmywarce z dodatkiem detergentu, w temperaturze minimum 600 C. lub wyparzane.
- Kontakt z osobami z zewnątrz zaopatrującymi kuchnię w produkty powinien być ograniczony do niezbędnego minimum, z zachowaniem wszelkich środków ostrożności: dystans, maseczka, rękawiczki jednorazowe lub dezynfekcja rąk.
- Produkty dostarczane do kuchni muszą pochodzić ze sprawdzonego i udokumentowanego źródła.
- Należy kontrolować terminy przydatności produktów do spożycia i stan opakowań dostarczanej żywności.
- Produkty w opakowaniach przed złożeniem do magazynu muszą być dezynfekowane.
- Poszczególne rodzaje żywności w pomieszczeniach magazynowych i urządzeniach chłodniczych powinny podlegać odpowiedniej segregacji.
Procedura bezpiecznego korzystania ze stołówki
- Za bezpieczeństwo dzieci podczas spożywania posiłków w stołówce odpowiedzialni są nauczyciele.
- Spożywanie posiłków przez uczniów odbywa się w systemie zmianowym, zgodnie z ustalonym harmonogramem.
- Uczniowie powinni spożywają posiłki w dwóch grupach (dzieci klas 1-4, dzieci klas 5-8) .
- Podczas przechodzenia do jadalni grupy nie powinny się mijać.
- Nauczyciel może wyjść z uczniami do stołówki dopiero po upewnieniu się, że:
1) poprzednia grupa wyszła ze stołówki,
2) pracownik obsługi wykonał zabiegi higieniczno-sanitarne polegające na dezynfekcji blatów stołów i poręczy krzeseł,
3) pomieszczenie zostało wywietrzone.
- Przed wyjściem do stołówki nauczyciel zobowiązany jest dopilnować, by uczniowie dokładnie umyli ręce wodą z mydłem, zgodnie z instrukcją poprawnego mycia rąk.
- Uczniowie powinni wchodzić do stołówki jeden za drugim, w bezpiecznej odległości i bez pośpiechu zajmować wyznaczone miejsca przy stołach.
- Po posiłek uczniowie podchodzą „gęsiego”, bez tłoczenia się przy stanowisku wydawania posiłków.
- Porządku w stołówce pilnuje nauczyciel pełniący dyżur.
- Posiłki uczniom wydaje jedna osoba zaopatrzona w jednorazowe rękawiczki i przyłbicę lub maseczkę.
- Posiłki podawane są uczniom na talerzach umytych w temperaturze min. 600C z dodatkiem detergentu lub wyparzane.
- Po spożyciu posiłku przez uczniów nauczyciel informuje pracownika obsługi o wyjściu z grupy ze stołówki.
- Pracownik obsługi dezynfekuje blaty stołów i poręcze krzeseł, przygotowując stołówkę na wejście kolejnej grupy.